Имуществена санкция в размер на 1000 лева за ВЕЦ „Пчелина“. Актът е издаден от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Перник, новини Перник, ВЕЦ Пчелина, ВЕЦ Пчелина наказание, ВЕЦ Пчелина глоба, Пчелина наказание, Пчелина глоба

От няколко месеца хората в пернишко недоволстват, защото виждат, как постепенно пада нивото на водата на местния язовир „Пчелина“.

При проверка на място, през септември 2016 г. е дадено предписание, съгласно което ВЕЦ „Пчелина“ може да преработва води само при определени условия, а именно: при наличие на 53,500 млн. кубични метра вода в язовира. На следваща проверка е установено неизпълнение на даденото предписание, за което е съставен Акт за установяване на административно нарушение и санкция от 1000 лева, пише fakti.bg.

Според кмета на община Ковачевци Васил Станимиров, хипотетично може да се стигне до ситуацията част от стената на язовира да се разсъхне. Това може да доведе до пробив в стената на язовира и заплаха за сигурността на селата, които се намират в близост до него –Лобош, Калище, Жаблено и Земен.

Към момента ВЕЦ „Пчелина“ работи в съответствие с наложения режим от Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и РИОСВ – Перник.

Язовир „Пчелина“ е един от най-колоритните в България, тъй като на дъното му се намира село Пчелинци, което е потопено през 70-те години на миналия век, и с параклиса на скалата над него, който тази година навърши 666 г. от построяването му. Той се използва за риболов и е с площ от 5 кв. км, а обиколката на целия язовир е 34 км. Жителите на селото са изселени в Радомир.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook