Чешката компания ЧЕЗ избра потенциални купувачи за активите си в България и започва преговори с тях. Това става ясно от прессъобщение на компанията на сайта й.

Имена и срокове не се посочват, но според запознати с хода на процедурата след кръга за подаване на оферти са останали трима претенденти за закупуване на електроразпределителната мрежа в Западна България, за доставчика на ток на над 2 млн. клиенти и два фотоволтаични парка.

В надпреварата продължават скандалният бизнесмен Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ „Бобов дол“, неизвестната за широката публика пазарджишка фирма „Инерком“ и израелската минна компания „Еленилто“ на Якоб Енгел, съобщава mediapool.

Офертите на тримата кандидати са били за около 300 млн. евро.

Спорна е сделка с Ковачки, който е познат с множеството си дългове към бюджета, с нередовно плащане на заплати в стопанисваните от него въгледобивни мини, където редовно избухват стачки в политически удобни моменти и се използват като средства за влияние.

Също не е ясно откъде Ковачки ще осигури средства за сделката, но любопитна подробност, според запознати, е че негови фирми дължат на ЧЕЗ България около 100 млн. лв.

Според информация на вестник „Капитал“ е възможно да се стигне до преговори с консорциума между братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежават „Приста ойл“, и турската STFA Yatirim, както и с чешката „Енерго-Про“, която у нас държи електроразпределителната мрежа в Североизточна България.
Избра ли къде ще почиваш?

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook