Перничанката Елина в съдружие с Милена от София направиха кафене с библиотека в Лондон. Двете българки имат висше образование. Те не са привлечени от Великобритания, но са търсили възможност да избягат от родината.

Перник, новини Перник, перничанка създаде, книжарница лондон, Елина Перник, Елина

Ели и Мими се запознават, докато работят като камериерки в хотел в британската столица. В процесът на общуване между двете се ражда идеята за създаването на кафе-книжарницата „Имало едно време“.

„Тук сме себе си. Не сме унилите работници, които на улицата никой не забелязва. На мен лично ми дотегна да чета книги на английски, да говоря на английски. Четеше ми се на български”, разказва Ели.

„Година и половина бях детегледачка. Отвътре усещам, че съм дошла на етап, който трябва да приключа. Етап, в който трябва да помисля, да подходя по-сериозно и да продължа напред”, разказва Мими.

„Те са направили библиотека, защото им е липсвала България и им е липсвал българския език. И аз съм пристрастна към тях, защото на тях не им липсва лютеница или луканка. Липсва им книга, език. Това са неща, към които ние сме много пристрастени. Те са българки с различни професии от камериерската. Запознават се в Лондон, докато работят като камериерки и вече като приятелки решават да реализират една своя идея – кафене с библиотека”, разказа в студиото на „Комбина” журналистът Миролюба Бенатова.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook