Денят на град Перник се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, светецът – смятан за покровител на миньорите и на град Перник.

През 1903 г. по инициатива на подземните работници се отбелязва празника, а от 1994 г. е обявен за ден на града.

Тази година празникът на Перник ще премине под знака на 10-вековния юбилей от втората обсада на крепостта Кракра, която издържа на атаките на византийците.

„Перник е градът, който никога не е бил подчиняван нито със сила, нито с предателство“, пише ст.н.с. първа ст. и д-р на историческите науки Димитър Овчаров.

Мобилна изложба „Мини-Перник“ на 125 години“ ще илюстрира интересни факти от историята на въгледобивното предприятие.

Ревюто на традиционни носии „Багри от Пернишко“ ще посрещне посетителите на Подземния минен музей.Над 600 метра под земята ще има ревю на носии от Брезник, Кладница, Земен,Бела вода, Батановци, Долна Секирна, Мещица, Дивля, Боснек и Пещера. Началото е обявено за 17.30 часа.

Празничната програма ще бъде на площада. Ще пеят супергрупа “Легендите”.

Баритонът Владимир Стоянов, балетната педагожка Ваня Рошкова и актрисата Катя Паскалева /посмъртно/ са новите почетни граждани на Перник. Престижното звание е присъдено с решение на Общинския съвет, а почетните знаци ще бъдат връчени днес.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook