Две трети от завършващите дванадесетокласници или 66% имат намерение да напуснат града, в който живеят. Всеки пети зрелостник иска да напусне България и да живее постоянно в чужбина. Ниските доходи са най-големия проблем за младите хора, които тепърва търсят своята реализация.

Перник, новини Перник, пернишки деца, дискусия Перник, възможности Перник, деца Перник, причини Перник, среща младежки възможности

Това е най-честата причина те да искат да се махнат от родните си места.

Данните бяха оповестени по време на днешната широка дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в Община Перник. Тя беше организирана от Икономическия и социален съвет /ИСС/, съвместно с Община Перник.

В инициативата се включиха представители на местната власт, бизнеса, образователни институции, работодателски организации, Бюрото по труда, училищни директори, както и зрелостници от няколко пернишки училища.
Форумът беше открит от заместник-кмета по образованието Севделина Ковачева, която подчерта важността на темата с реализацията на младите перничани.

Целта на срещата бе пред младите хора на Перник да бъдат представени идеите на местната власт и бизнеса за развитието на града ни и какви са перспективите за работа тук. Освен това да им се даде възможност да направят свои предложения за това, какво искат да се случи в техния град.

„Въпреки, че местните власти могат да имат прекрасни идеи, младите хора въобще не са информирани за намеренията и бъдещето развитие на градовете. Затова младежите масово напускат страната и си търсят късмета в чужбина”- подчерта проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС. Той представи двугодишното проучване на Института за нагласите на младите, завършващи средното си образование.

Анкетното проучване е обхванало 2 500 дванадесетокласници от общо 55 000 зрелостници в страната. 80% от младежите от областните градове са заявили намерение да напуснат родния си град, а живеещите в четирите най-големи градове в страната искат да отидат в чужбина. Младите хора от по-малките градове и села са посочили, че искат да отидат да живеят в столицата. Вътрешната миграция е не по-малко зло от външната миграция , защото провинцията се обезлюдява. 10% от анкетираните са посочили, че искат да отидат в чужбина, за да учат, но след това да се върнат. 9% пък са посочили, че искат да излязат, за да работят, но също искат да се върнат. Всеки пети зрелостник е заявил, че иска постоянно да живее в чужбина. Едва 3 на сто категорично са отговорили, че не желаят изобщо да живеят в България.

Повече от половината анкетирани са посочили, че най-големият проблем там,където живеят, са ниските доходи. Вторият проблем е намирането на подходяща работа, а третият – невъзможност за добро образование.

В хода на дискусията заместник-кметът по образованието Севделина Ковачева представи общинската политика и мерките за икономическото и социалното развитие на Община Перник. Бойка Павлова, председател на Търговско-промишлена палата Перник пък подчерта, че все по-малко ученици в Перник се ориентират към техническите специалности. Има криза за инженери и технолози, както и за работещи в шивашкото производство.

47% от зрелостниците от Перник искат да работят в собствена фирма, а 20% – в голяма фирма. Депутат, политик и главен секретар са едни от професиите, които младежите са посочили като предпочитани.Данните оповестиха от Центъра за кариерно развитие в Перник, които са направили свое проучване за нагласите на зрелостниците.

Присъстващите ученици бяха разделени в няколко работни групи, които в края на срещата представиха своите предложения към институциите.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook