Посребрена плетена ризница и меч , който е с латински надписи и със сребърни букви инкрустиран, ще бъдат показани в изложба на Регионалния исторически музей в Перник.

Перник, новини Перник, култура Перник, Кракра, новини Кракра, изложба Кракра, пернишка крепост, болярин Кракра, Регионален исторически музей в Перник

Ценните експонати са открити на крепостта „Кракра”, но се съхраняват в Националния археолгически институт с музей при БАН.

Сред ценните вещи ще бъде показан и сребърният печат на цар Петър, който е уникален и единствения известен засега в Европа, сподели авторът на изложбата – археологът Орлин Рачев.

Посетителите на изложбата ще се докоснат до специални табла и експонати от фонда на музея, които представят ролята на Перник като крепост и като град на болярина Кракра, за неговата роля и административни функции в държавата.

Експозицията е част от проявите, посветени на 1000 години от историческия подвиг на българския болярин Кракра и втората обсада на пернишката крепост. Това е паметно събитие, което е в основата на развитието на нашия град и дава повод за гордост и самочувствие както на перничани, така и на целия български народ.

Изложбата ще бъде открита на 25 ноември от 16 часа.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook