Днес Радомир беше домакин на първия в България Празник на бозата.
Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 в. Пренесли го албанци, които по това време се заселили в града.

Етнографска експозиция в къща-музей „Стойова къща“ показа всички съдове, използвани за производство на характерното питие – гюмове, текне (корито за размесване на сместа), луб (сито), пармак (дървена решетка), кюския (уред за пресоване), силях (колан за връзване на кръста с отвори за чаши), канела за точене и др. Също така беше изложена и оригиналната рецепта на прочутата из цялата страна радомирска боза.

новини Радомир, Празник на бозата, бозаджия, емблема Радомир, къща музей Стойова къща, къща музей, Стойова къща, кавърма по радомирски, производство боза, радомирска боза
къща-музей „Стойова къща“

Гостите на празника видяха възстановената атмосфера на стария пазар в града. Там е била работилницата на албанеца Али Сербез, смятан за родоначалник на занаята в Радомир.

Радомирци са се погрижили и за празнична програма, в която участваха шеф готвача Иван Звездев и народната певица Ана-Мария. Звездев приготви вкусна кавърма по радомирски, а пременени хора като бозаджий разнасяха напитката из площада.

Организатор на Празник на бозата е община Радомир.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook