Обществени личности от Радомир призоваха радомирци да гласуват за Празник на бозата в конкурса на Министреството на туризма. Община Радомир е номинирана за Годишните награди в туризма за 2016. Класирана е в една категория от общо 16. Участва в „Духът на България“ с Празник на бозата.

Радомир, новини Радомир, бозаджия, паметник бозаджия, бозаджия Радомир, Празник на бозата, награда туризъм, Духът на България, конкурс Празник на бозата, традиция Празник на бозата

„Като човек, чиито „корени“ са от Старо село, и като икономист-пътешественик отправям призив, не само към радомирци, да гласуват за „Празник на бозата“ в категория „Духът на България. При моите пътувания са ми направили впечатление три нехарактерни паметника. Първо: паметник на учителя в няколко града на изток от България. Второ: Паметник на пътния полицай в един сибирски град. Трето (но не последно място): Паметник на бозаджията в Радомир. От нашите баби и дядовци знаем, че бозаджиите са били с по-дълга дясна ръка, защото с нея са носили гюма с бозата. И така: Да гласуваме с дългата дясна ръка за „Празника на бозата“ и да спечелим първото място“ призовава радомирци пътешественика Валентин Дрехарски.

„Радвам се, че община Радомир е класирана в конкурса за Годишните награди в туризма за 2016г., и за това всички радомирци и приятели на общината ни трябва да я подкрепим. Не подценявам и не омаловажавам празниците на другите участници, които са класирани, но според мен не може да ни изпреварват инициативи като ресторанти, пикници, полет с балон или празници, които се честват в почти всички градове на страната ни. Това е така, защото бозата е позната още от десети век, много калорична и витаминозна, много полезна, а Радомир е единствения град в света с паметник на бозаджия и известен като център за производството на тази уникална напитка. Призовавам всички жители, приятели и любители на община Радомир и прекрасната напитка наречена БОЗА да ни подкрепят в анкетата като гласуват за нас“ призовава общинският съветник Емил Крумов.

„Духът на България е в съхранението и предаването на традициите! Нека и Радомир има своя принос с Празника на бозата“, каза за PKmig учителката и бивш общински съветник Евдокия Асенова.

„Приятели, ето една чудесна възможност около която да се обединим и да подкрепим. Гласувайте за „Празник на бозата в Радомир” в надпреварата за Годишните награди в туризма. Радомир е финалист и сега ние имаме възможност да утвърдим, тази възстановена традиция от миналото, с която да подчертаем нашата уникалност“, отправя призив и природозащитника Асен Велев.

Годишните награди 2016 на Министерство на туризма ще бъдат определени от компетентно жури и от онлайн гласуване, което стартира тази седмица и ще продължи до 18 декември.

Конкурсът се организира от Министерството на туризма за първа година. Целта му е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации и повишаване на конкурентоспособността, и качеството на туристическата услуга. Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

За Празник на бозата в Радомир може да гласувате ето тук.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook