Празник на бозата в Радомир е избран да бъде финалист в надпреварата за най-голямата награда в областта на туризма за годината.

Радомир, новини Радомир, награди Радомир, награди в туризма, Празник на бозата, Празник на бозата Радомир

Община Радомир е номинирана за Годишните награди в туризма за 2016. Класирана е в една категория от общо 16. Участва в „Духът на България“ с Празник на бозата.

„Бозаджийството в Радомирско възниква през 1880 г. Празникът е посветен на бозаджийския занаят, с който радомирци са известни в цялата страна. Неговото начало започва от музейната експозиция на бозаджийския занаят в Стойова къща, която е архитектурен паметник на културата от ХІХ век. В нея се прави тържественото откриване на празника. Организира се и възстановка на пазарен ден от същата епоха на старата чаршия. Облечени в национални носии мъже, жени и деца предлагат за продажба продукти, произведени в техните домакинства: низи пипер, домати, тикви, ябълки, яйца, сладка, туршии, сирене, кашкавал, кокошки, зайци и др. В същото време глашатай с тъпан разглася присъствието на бозаджиите, които продават вълшебната напитка. Вестникарчета тичат по чаршията и разнасят вестници с топли новини. Около музиканти с гайди и тъпани се чуват песни и се вият хора. Празникът прелива в съвременен вариант на центъра на града, където са обособени щандове на всички радомирски фирми производители на боза. Представят се кулинарни изложби с традиционни радомирски ястия. В специално построена шатра известен готвач приготвя в големи количества кавърма по радомирски – другото емблематично ястие за града. Асистира му възрастна радомирка съхранила в спомените си оригиналната рецепта на нейните баби“, организаторите на Годишните награди в туризма за 2016 описват Празник на бозата в Радомир.

Наградите ще бъдат определени от компетентно жури и от онлайн гласуване, което стартира тази седмица и ще продължи до 18 декември.

Конкурсът се организира от Министерството на туризма за първа година. Целта му е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации и повишаване на конкурентоспособността, и качеството на туристическата услуга. Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

За Празник на бозата в Радомир може да гласувате тук.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook