Транспортните министри на България и Македония обявиха, че изграждането на жп линията София-Скопие остава приоритет за двете държави, но признаха за финансови затруднения.

Реализацията на проекта обаче зависи от осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на изцяло нов участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница.

Московски е обявил пред своя колега, че България разполага с осигурени средства от оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за цялостната подготовка на проекта за модернизация на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево. При наличието на финансов ресурс, строителството на железопътния участък може да стартира през 2020 г., смята Московски.

Горан Сугарески информира министър Ивайло Московски за напредъка на проекта за изграждането на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България, като част от Общоевропейския коридор VIII, от Радомир до Беляковци. От българска страна ще участват експерти, които ще наблюдават дейностите и ще оказват съдействие на македонската страна. Проектът ще се изпълнява в близост до границата с България и в неговия обхват попада трансграничният тунел „Деве Баир“.
Избра ли къде ще почиваш?

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook