Кметът на Радомир Пламен Алексиев и общинската администрация бавят Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради в общината.

Радомир, новини Радомир, саниране Радомир, програма Радомир, Радомир Пламен Алексиев, Пламен Алексиев, Пламен Алексиев бави, Пламен Алексиев саниране, виновен саниране, саниране Радомир кога, мисия невъзможна Радомир
снимката е с цел илюстрация на готов блок по програмата

В страната Национална програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради стартира на 2 февруари 2015 г. Разбирайки фактът, че гражданската инициатива ще подпомогне промяната на облика на населените места в голяма част от общините се работи усилено и с бързи темпове.

От регистъра на община Радомир става ясно, че има 25 Сдружения на собствениците. Те са регистрирани за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради. Няма яснота колко от тези 25 сдружения ще се възползват от дадената възможност от държавата.

На 31.08.2016 година е обявена обществена поръчка от община Радомир за 15 обособени позиции с краен срок 06.10.2016 година. Повече от месец няма яснота дали има кандидати за тази поръчка и дали е подписан договор с фирма.

Готови сгради има в редица малки и средни общини като Брезник, Болярово, Ардино, Дупница, Своге и други.
В голяма част от големите общини като Бургас, Варна, Благоевград, Перник, Кюстендил има повече от една готова сграда по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.

Община Радомир е може би единствената в България, където дори няма започната сграда.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова спря програмата за безплатно саниране на блоковете, както е позната Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Павлова предлага на местите власти временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея.

В официално съобщение, разпространено малко преди 19 часа от пресцентъра на министерството се казва, че във връзка с процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 година, поради факта, че правителството е в оставка, което не може да гарантира приемственост в политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв., временно се преустановява сключването на нови договори с кметовете на общините по програмата.

В съобщението се посочва, че финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook