Днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността за вредните последици от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене.

Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна, електронна или наргиле, казва пулмологът д-р София Ангелова.

Високопоставени представители на Световната здравна организация и Организацията на обединените нации за храните и земеделието призовават правителствата по света да преразгледат субсидиите, които предоставят на тютюневите ферми, и да насочат подкрепата си към по-устойчиви култури, които ще помогнат за подобряване на продоволствената сигурност и храненето.

Тютюнът е отговорен за около 8 милиона смъртни случая годишно, според данни на СЗО.

През 2021 година над 768 милиона души по света са били недохранени, според оценките на ФАО, в сравнение с 618 милиона през 2019 година. Глобалната продоволствена криза е била още по-усилена от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, които временно прекъснаха доставките от две от най-големите производителки на зърно в света.

Сред най-големите производители на необработен тютюн в света се нарежда Китай, който през 2021 година увеличи производството си с 2,1 милиона тона. Това ги нарежда пред Индия и Бразилия, които съответно произвеждат около 0,75 милиона тона тютюн всяка. Също така, Индонезия, която е известна с високото разпространение на тютюнопушенето, е основен производител на тютюн, заедно със Съединените щати и Пакистан.

Най-големите производители на тютюн в света

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция 42.19 на Световната здравна асамблея, приета на 17 май 1989 г. по време на 42-ата ѝ сесия (8-19 май 1989). Целта е да се повиши информираността на обществеността за последиците от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене. По данни на Световната здравна организация тютюневият дим убива повече от 8 млн. души годишно, от които близо 1,2 млн. души са т.нар. пасивани пушачи. Мотото на деня за 2023 г. е: „Имаме нужда от храна, не от тютюн“.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook