Лавандулата, със своя успокояващ аромат и красиви лилави цветя, е популярно растение както за декоративни цели, така и заради многобройните си приложения. Много хора може да не знаят, че е възможно да отглеждат това красиво растение у дома. В тази статия ще обсъдим стъпките и грижите, необходими за успешно отглеждане на лавандула на закрито.

Първата стъпка при отглеждането на лавандула на закрито е да изберете подходящо място. Лавандулата се нуждае от много слънчева светлина, така че трябва да поставите саксията близо до прозорец с южно или западно изложение. Ако нямате такъв прозорец, помислете за използване на изкуствено осветление, за да осигурите поне 6 часа пряка слънчева светлина дневно.

Изберете глинена саксия с добър дренаж, тъй като лавандулата не обича да стои във вода. Размерът на саксията трябва да е подходящ за размера на кореновата система на вашето растение. Като цяло лавандулата предпочита плитки, широки контейнери, които позволяват добро оттичане на водата.

Лавандулата вирее най-добре в добре дренираща, богата на хранителни вещества почва. Можете да закупите специална смес за сукуленти и кактуси или да създадете своя собствена, като смесите равни части градинска почва, перлит и пясък. Уверете се, че вашата почва има pH между 6,0 и 7,5, тъй като лавандулата предпочита леко киселинни до неутрални условия.

Вземете младо лавандулово растение от местен градински център или го поръчайте онлайн. Преди засаждане извадете растението от саксията му и внимателно разгледайте корените му. Отстранете всички мъртви или гнили корени, като внимавате да не повредите здравите. След това поставете растението в новата саксия, като се уверите, че горният ръб на кореновата топка е на нивото на почвата. Запълнете празното пространство около растението с повече почва, като я натиснете леко, за да премахнете въздушните джобове.

Лавандулата не изисква често поливане, тъй като е устойчива на суша. Оставете почвата да изсъхне напълно между поливанията, което обикновено означава веднъж седмично или по-рядко, в зависимост от температурата и влажността на вашия дом. Преполиването може да доведе до гниене на корените, така че винаги проверявайте влагата на почвата, преди да поливате отново.

Редовното подрязване е от съществено значение за поддържането на здраво и жизнено лавандулово растение. Отстранете мъртвите или пожълтели листа и стъбла веднага щом ги забележите. Освен това подрязвайте растението, за да контролирате размера му и да насърчите нов растеж. Това също помага за стимулиране на цъфтежа.
Лавандулата не се нуждае от много торене, но все пак се нуждае от основни хранителни вещества, за да расте правилно. Използвайте балансиран, водоразтворим тор на всеки 4-6 седмици през вегетационния период (пролет и лято). Следвайте инструкциите на опаковката за правилните дозировки.

Както всяко друго растение, лавандулата може да бъде податлива на вредители като листни въшки, паякообразни акари и брашнести червеи. Редовно проверявайте листата на вашето растение за признаци на тези вредители и третирайте незабавно, ако е необходимо. Органичните инсектициди, като масло от нийм или сапунена вода, могат да бъдат ефективни алтернативи на химическите пестициди.

Вашето лавандулово растение трябва да започне да цъфти около една година след засаждането. Цветовете обикновено се появяват в края на пролетта или началото на лятото и могат да продължат до есента. Когато цветовете започнат да избледняват, отрежете ги заедно с няколко сантиметра стъбло, като използвате ножица или градински ножици. Тези стръкове могат да се използват за сушене, направа на чай или добавяне на свеж аромат към вашата среда.

Отглеждането на лавандула на закрито може да бъде възнаграждаващо изживяване, което ви позволява да се наслаждавате на красотата и успокояващия аромат на това прекрасно растение целогодишно. Като следвате тези стъпки и обръщате внимание на специфичните нужди на вашето лавандулово растение, можете да създадете процъфтяваща вътрешна градина, която ще радва вас и вашите гости.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook