Последните пет години са белязани с разисквания и тревоги по отношение на симптомите, свързани с менопаузата и тяхното влияние върху ежедневните дейности, работата, ученето и физическата активност. Според най-новото Национално проучване за здравето на жените през 2023 г, проведено от Jean Hailes в Австралия, 37% от жените съобщават за симптоми, които приписват на менопаузата, като тези симптоми често оказват негативно въздействие върху живота им.

Според данните, 31% от респондентите с тези симптоми съобщават, че им е трудно да работят или учат, 22% пропускат физически упражнения, и 12% пропускат работни или учебни дни. Въпреки този значителен брой жени, е важно да се отбележи, че не съществуват значителни разлики във въздействието на симптомите в зависимост от социално-икономически статус, език, или държава на пребиваване.

Докладът установява, че 8,7% от австралийските жени са достигнали менопауза поради операция или лечение, докато 34% са достигнали менопаузата по естествен път.

Интересно е, че по-голям дял жени на средна възраст съобщават за затруднения в изпълнението на ежедневни задачи и работа, в сравнение с жените в репродуктивна възраст и по-възрастните жени. Това подчертава важността на подходящо внимание и подкрепа за тази група жени.

От жените в репродуктивна възраст (18-44), които са в менопауза, 5% от тези, които са изпитвали досадни симптоми (включително горещи вълни, затруднена концентрация и нощно изпотяване) през последните пет години, приписвани на менопаузата, са установили, че им е трудно да извършват ежедневни дейности, докато 3% пропуснати работни или учебни дни.

По-голям дял от жените на средна възраст (на възраст от 45 до 64 години) са били засегнати през последните пет години от досадни симптоми – 26% от тази група смятат, че им е трудно да извършват ежедневни дейности, 21% смятат, че им е трудно да работят или учат, а 15% са пропуснали упражнение. По-малко от една на всеки десет (7%) австралийски жени на средна възраст са пропуснали дни на работа или учене поради менопауза. Междувременно 5% от жените на възраст над 65 години смятат, че им е трудно да извършват ежедневни дейности поради симптоми, приписвани на менопаузата.

Жените са принудени да лекуват симптомите на менопаузата с ненужни продукти

Въпреки тези данни, докладът на Jean Hailes предупреждава от „катастрофизиране“ на менопаузата в медиите и обществените дискусии. Д-р Сара Уайт, главен изпълнителен директор на организацията, подчертава, че по-голямото предизвикателство произтича от този вид дискусии е върху жените, които може да бъдат непропорционално засегнати от симптомите на менопаузата, като загубят работата си или се борят със затруднения в отношенията си или в психическото и емоционално си благополучие.

Отчита се тенденцията за ескалация на рекламите, които предлагат продукти и услуги за облекчаване на симптомите на менопаузата без ясни доказателства за тяхната ефективност и безопасност. Това подчертава необходимостта за критичен подход и разумно вземане на решения по отношение на лечение и подкрепа.

„Притеснение е, че има влиятелни лица в социалните медии и рекламодатели, които препоръчват много неща за менопаузата, които не са непременно ефективни или безопасни. Жените трябва да бъдат много внимателни относно информацията в TikTok и други социални медии. Има медицински специалисти, които печелят много пари, създавайки определени продукти.“, казва професор Сюзън Дейвис.

Проучването на Jean Hailes се основава на данни от 3570 жени в Австралия на възраст 18 и повече години, които са участвали в Национално проучване за здравето на жените през 2023 г., които са заявили, че са достигнали менопауза .

Менопаузата може да предизвика неприятни симптоми, които засягат живота на жените като е важно да се избягва прекаленото подчертаване на тези симптоми и тяхното влияние. Докладът на Jean Hailes ни напомня, че реакцията на обществото и медиите към менопаузата трябва да бъде разумна, с цел да се подкрепи животът и благополучието на жените в този период от техния живот.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook