Д-р Джудит Локе, клиничен психолог, обяснението защо човек постоянно се тревожи се дължи на факта, че 50% от тревожността се дължи на „природата“ ни и 50% на външни фактори. С други думи, можем да обвиним частично родителите си, но не е невъзможно да поработим върху собственото си поведение. Ако ангажиментите не ви дават мира, ето няколко съвета за изпробване да преборите тревогата.

1. Пазарувайте онлайн
Шопингът помага на много хора да се отърват от негативните мисли. В условията на пандемия най-лесно изпълнимо е като се пазарува онлайн. Отдайте се на покупки като мъжки дрехи, козметика, модни аксесоари и други стоки и повдигнете настроението си.

2. Предизвикайте мислите си
Запитайте се: Вярно ли е? Полезно ли е? Д-р Локе казва, че поставяйки под съмнение своите тревоги с тези два въпроса, ние можем много лесно да се преборим с тях.

3. Поставете си ясни, измерими и реалистични очаквания за това, което може да постигнете без стрес

4. Престанете да бъдете спасител за другите хора
Често хората се тревожат не само за своите дела, но и за чуждите. Д-р Локе съветва да си припомните, че сте човек и не може да помогнете на всеки, т.е. няма да сте в състояние да „огреете“ навсякъде.

5. Самоирония
Склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността. Понякога това е начин да престанете да си въобразявате, че нещата са чак толкова сериозни.

6. Започнете да си водите дневник на благодарността
Така ще акцентирате върху позитивните страни в живота си и ще отдавате по-малко значение на тревогите си.

7. Поддържайте се физически активни
Физическите упражнения са полезни не само за тялото, но и за ума. Подобряват менталното здраве и ни разсейват от излишните тревоги.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook