Състезателни битки с тежковозни породи коне ще оживят пернишкото село Люлин в чест на Тодоровден, съобщи Роберто Асенов, един от организаторите на традиционния празник.

На 23 март, събитието ще се проведе съвместно с Община Перник и Народното читалище „Христо Ботев 1961 г.“ от село Люлин. Мястото за конните състезания е местността „Манастира“ край селото. Програмата започва с водосвет и захранване на животните, след което следва състезателната част.

Състезанията ще се проведат в шест категории, като крайната част от програмата е определянето на най-красивия кон от състезанието, което ще бъде решено от публиката.

Организаторите на събитието допълват, че са подготвили и томбола с награди, както и празнична фолклорна програма, в която ще участват народният изпълнител Глория-Мари Бочева и гайдарят Росен Христов.

Тодоровден е празник, който се отбелязва в първата събота на Великия пост и е свързан с името на християнския мъченик от началото на IV век Теодор Тирон. Традиционно този празник е свързан със защита на конете и животните, които използват тежко тегло в селското стопанство и транспорта. В тази линия на мислене състезанието на Люлин е истинско изявление на традиции и култура, които се запазват и прославят в съвременния свят.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook