На 30 септември и 1 октомври 2023 година в сърцето на радомирското село Долни Раковец ще се състои първият по рода си фестивал на чесъна. Този двудневен празник обещава да бъде истинско събитие за гурмето, ценители на българската култура и традиции, както и за всички, които обичат забавленията и игрите на свободното време.

Чесънът е известен не само със своите лечебни и подправъчни свойства, но и като важен съставен елемент от българската кулинарна традиция. С благоприятния климат и плодородните почви в района, чесънът в Долни Раковец става особено едър и ароматен. Това природно изобилие служи като вдъхновение за създаването на фестивал, посветен на този изключителен продукт.

Събитието е инициирано от организацията „Здраве в скилидка“ и местното кметство, съдържащо в свой ред млади семейства с корени от Долни Раковец. Тези семейства са се завърнали в родното си село с идеята да съчетаят традициите на миналото с съвременния начин на живот и развитие. Едно от най-важните начинания на сдружението е подпомагането на отглеждането и производството на традиционния продукт за района – чесънът.
Начало на фестивала е от 10:00 часа сутринта на 30 септември. Посетителите ще имат възможност да се насладят на богато разнообразие от чесън на местно и други градове продукти, занаятчии и творци.

Освен ароматния и сочен чесън, на пазарните щандове ще бъдат представени и други кулинарни изкушения като печива, млечни продукти и мед. Този фестивал е идеалното място да се опитат традиционни български вкусове и деликатеси.

В допълнение към кулинарните изживявания, посетителите могат да се включат в множество забавления и игри, предоставени от организаторите. Дните са планирани да бъдат съпътствани и от богата фолклорна програма. Този елемент на събитието ще представи на гостите богатата културна и музикална програма от региона и българската национална идентичност като цяло.

Фестивалът на чесъна в Долни Раковец обещава не само да задоволи вкусовете на гурмето, но и да създаде уникална обстановка, пропита с българска автентичност и топлина. Всички са добре дошли, за да се насладят на аромата и вкуса на чесъна, както и на разнообразните забавления и богатата културна програма, която ще направи този фестивал незабравимо събитие за всички посетители. Не пропускайте тази възможност да опознаете българските традиции и вкусове на едно място.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook