От днес до неделя, на поляните край манастира „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци, ще се проведе петото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“. Това голямо културно събитие представлява възрdgodke на духа на народното веселие и традициите, които са били събирали хората в миналото.

Църногорският събор е инициатива, която привлича голям брой посетители от цялата страна и задължително присъства в календара на любителите на фолклора и народната култура. Това е възможността за хората да се срещнат, да споделят и преживеят общността и емоциите, които възникват при изпълнението на народните песни и танци.

Църногорският събор предлага разнообразна програма, която ще задоволи вкусовете на всички посетители. Традиционната научна конференция, наречена колоквиум, ще се проведе днес и ще разгледа въпроси свързани с туризма в Краищенско светогорие и местата за настаняване в региона. Модератор на форума ще бъде председателят на Управителния съвет на НПО „Краищенско светогорие“ – г-жа Весела Барбукова.

В програмата на събора е включен и концертът на пернишкия камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов. Това ще бъде една от изненадите в първия ден на събитието и без съмнение ще достави наслада на всички меломани.

На сцената на Църногорския събор ще се явят над 860 участници, сред които 148 професионални изпълнители и 715 самодейци от шест области. Гостуванията на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, квартет „Славей“ и редица народни изпълнители ще бъдат истинско изживяване за любителите на фолклора. Особено впечатляващо ще бъде представянето на големите граовски гласове, които ще звучат отново на събора.

Съпътстващата програма на Църногорския събор включва изложение на чанове, старинни носии и оръжия. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с богатата наследена култура и ръчни умения на региона. Възрожденското граовско село, което ще бъде възпроизведено по време на събитието, ще представи традиционната граовска кухня и специалитети от област Перник.

Официалното откриване на Църногорския събор ще се състои утре, 8 юли, с приветствия от страна на домакините и гостите. Благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и патронажът на областния управител на Перник допринасят за по-голямата значимост на събитието.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ представлява мост между миналото и настоящето, където хората могат да се сближат и да се потопят в общността на българската народна култура. Това е идеалната възможност за почитателите на фолклора да се насладят на магията на традициите и да се възвърнат във времето, когато народните срещи и празниците събирали семействата в радост и обич.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook