Трагедията се разигра в радомирското село Житуша при опита на баща и син да добиват незаконно собственоръчно двъглища. Земната маса се е срутила върху тях, затрупавайки ги в необезопасения рудник. Инцидентът е потвърден от главен комисар Александър Джартов.

На мястото на инцидента са екипи на пожарната и полицията, които полагат усилия да спасят затрупаните. Търсенето на компетентни специалисти с умения да слязат в рискованата обстановка е в процес.

Сигналът за инцидента е подаден преди около 2 ч. в пожарната.

Представителният на местната администрация, кметът на селото Стефка Георгиева, заяви, че към момента не разполага с информация относно причините за инцидента и дали се знае за незаконния добивен рудник.

„Спасителната операция ще се осъществява от пещерняци, защото те имат необходимата апаратура. Отворът на самата мина е много малък – около 60 см. и не всеки може да влезе“, обясниха от полицията.

На пострадалите е спуснат кислород като спасителите се надяват да са живи.

Галерията е бивша собственост на мина „Иван Русев“ в селото. Преди години там избухна газ гризу и няколко човека изгубиха живота си. Сега обаче не е ясно кой я стопанисва. Тепърва това ще се изяснява.

Важно е да се отбележи, че добиването на въглища без съответните разрешителни и следване на правилата за безопасност представлява сериозен риск за живота на хората и околната среда. Тези незаконни практики трябва да бъдат строго контролирани и прекратени, за да се предотвратят подобни трагедии.

Ситуацията се развива, и остава да се надяваме, че спасителните екипи ще успеят да намерят и извадят затрупаните безопасно. В същото време, органите трябва да разследват случая и да предприемат действия срещу незаконната добивна дейност, за да се предотвратят бъдещи инциденти и загуби на живот.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook