Днес, жителите на град Трън се събират, за да отбележат специален ден в историята на техния град – денят на града, съвпадащ с Петковден и църковния празник на преподобна Параскева – Петка Търновска, покровителка на града. Този празник е отбелязан с решение номер 46 на Общинския съвет от 13 септември 2000 година и представлява важен момент в годишния календар на града.

Трън е място със заредена история и богата религиозна култура, което прави Петковден още по-специален за тази общност. Всичко започва с легендата за преподобна Параскева – Петка Търновска, която се свързва с естествения скален параклис, наречен на името й. Според легендата, тя се е укривала там, гонена от неверници. Този параклис е и до ден днешен свято място за трънчаните и място за молитви и поклонение.

Проходът на времето и модерният начин на живот не променят неразрушимите връзки на местното население с тяхната история и традиции. В миналото на Петковден, трънските дюлгери се прибирали от гурбет и цялото семейство се събирало в къщата, за да прекара този специален ден заедно. Този празник също така е смятан за начало на студеното време и време, в което реколтата била събрана от полето.

За да отбележат този особен ден, градовете Трън и Брезник предложиха богата програма за своите жители и гости. В Студен извор, част от програмата се проведе в Музея на киселото мляко и бе посветена на есенното плодородие и традициите в бита на трънчаните, свързани със съхранението на млечни продукти, зеленчуци и плодове за зимата. Фондация „Д-р Стамен Григоров“ беше организатор на събитието.

В квартал „Баринци“, в църквата „Св. Петка“, в 12:30 часа се раздаде традиционният курбан. Но същинската част на тържествата започна вечерта, в 17:30 часа, с концерт на ансамбъл „Гайтан“ и фолклорна формация „Пиринско тройче“. Други изпълнители като Дарко Филипович и Джия направиха този ден още по-специален за трънчаните. Очакваше се денят на Трън да бъде ознаменуван с музика и танци до късно в нощта.

Съседният град Брезник също се присъедини към този празничен момент. През 2009 година, Брезник обяви Петковден за духовен празник на града. Там бяха проведени литургия и празничен водосвет в местния средновековен храм „Св. Петка“, а курбанът беше раздаден за благоденствие на гражданите.

За да отбележат този специален ден, Брезник предложи и безплатно посещение на някои от своите музеи и изложби. Посетителите могат да разгледат постоянните експозиции, свързани с историята и културното наследство на града, както и временни изложби, които разказват интересни истории от миналото.

Организаторите на тази празнична програма са общината, църковното настоятелство, Общинският исторически музей и читалище „Просвещение 1870“. Тази обширна програма със сигурност направи деня на Трън и Брезник незабравим за техните жители и гости, и вдъхнови тяхната връзка с миналото и традициите.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook