Днес от 11:00 часа, в Държавния архив (ДА) в град Перник е открита изложба-живопис, наречена „Въглищни пластове“. Тази изложба представя изключителни творби, създадени от ученици от клуб „Приятели на изкуството“ към Народно читалище „Миньор“ в Перник.

Експозицията „Въглищни пластове“ е резултат от двумесечни занимания по рисуване, включващи ученици на възраст между 13 и 14-годишна възраст. Творбите са създадени с използване на смесена техника, включваща акварел и молив. Всички занимания и креативни процеси бяха насърчавани и насочвани от талантливия художник-педагог Валентина Василева, която имаше за цел да развие и насърчи творческото начало на младите участници.

Изложбата „Въглищни пластове“ има специално значение и се открива по повод Деня на Перник, който се отбелязва на 19 октомври. Събитието също така е свързано с професионалния празник на българските архивисти, който се празнува на 10 октомври.

За да разберем по-добре важността на тази изложба и връзката й с Държавния архив в Перник, трябва да се обърнем към историята на града. Перник е създаден през 1959 година в резултат на административно-териториалната реформа като отдел на Окръжното управление на МВР. Градът е известен с богатата си история и културно наследство, което се отразява и в архивната наличност на Държавния архив.

Към 1 януари тази година общата фондова наличност на ДА в Перник е впечатляваща – 1743,35 линейни метра със 2388 архивни фондове. От тях 2304 са институционални, а 84 – лични. Общият брой на архивните единици достига 125 139. Също така, сто и двадесет и пет хиляди и четиристотин кадъра са част от застрахователния фонд на архива.

Интересен факт е, че шест от документите, съдържащи се в фондовата наличност на Държавния архив в Перник, са част от Регистъра на уникалните и особено ценни документи в Република България. Това подчертава важността на архивната институция за съхраняване и представяне на българската история и култура.

Изложбата „Въглищни пластове“ не само отразява богатото творчество на младите художници, но и служи като напомняне за важната роля, която архивите играят в запазването на нашето културно и историческо богатство. Тя е прекрасен начин да се съчетае изкуството и историята в един уникален опит за вдъхновение и обогатяване на знанието ни за нашата минала и сегашна идентичност.

Изложбата „Въглищни пластове“ в Държавния архив в Перник ще бъде отворена за посетители и любители на изкуствата история до края на месец октомври. Не пропускайте този невероятен опит да се потопите в изкуството и историята на Перник.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook