Специално за любителите на изкуството и наследството на българската ръчна работа, в Перник се подготвя едно уникално събитие. Под наименованието „В света на българската шевица,“ в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложба на изключителната везбарка Еглика Стефанова. Събитието ще се състои няколко дни преди старта на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва.“

Еглика Стефанова, родена в Брезник през 1956 г., ще представи на посетителите свои уникални и бродирани творения, които са резултат от нейния изключителен талант и 60-годишен опит в изкуството на везбарството. Тя е една от петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където е била приета през 1988 г. От 2006 г. тя също е член на клуб „Българска бродерия.“

Стефанова не само е талантлива везбарка, но и разностранен творец. През годините тя е участвала в различни изложби в страната, а също така е организирала собствени събития. Предната изложба „В света на българската шевица“ вече беше успешно експонирана в пернишката галерия „Марин Гогев“ в кметство Изток. Творенията й гостуваха също и в Общинския исторически музей в Брезник, както и в Народно читалище „Алеко Константинов 1954 г.“ в Пловдив.

Тя е работила като счетоводител в Общинския съвет в родния си град и в бившия завод „Пектин“ в Перник. В продължение на 40 години тя е живяла в Перник, където се е омъжила и има дъщеря и двама внуци.

Шевиците на Еглика Стефанова привличат вниманието си с уникалната сила и красота, които остават незабравими за всички, които имат щастието да ги видят. Въпреки това, майсторката отказва да продава своите творения, предпочитайки да ги споделя с публиката и да подчертае красотата на българската ръчна работа.

Събитието обещава не само да представи невероятните творения на Еглика Стефанова, но и да предостави възможност на посетителите да се потопят в богатата история на българската шевица. Изложбата ще бъде открита с гордост и очаквания за нови вълнуващи открития в света на българското везбарство.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook