Изчезналият преди 9 дни Александър от Перник е бил намерен жив днес над село Червена могила, община Радомир.

12-годишното момче, за което се знае, че е с аутизъм, е намерено заседнало в трънаци, но живо, в трудно проходимата местност. На него са се натъкнали доброволци, които са правили пореден обход на района. То е било контактно и е поискало вода.

Детето е намерено от доброволци, съобщава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Това е най-мащабната издирвателна акция, която е провеждана някога. Използвана бе много техника, а екипите подходиха изключително професионално. Имахме подкрепа освен от водолази, алпинисти и от планинари. Нямаме данни да е задържан или приютен. Района е обхождан няколко пъти.“, съобщи директорът на пернишката полиция Млеканов. По думите му детето е намерено в 14,27ч. в труднопроходима местност.

Откривателите на детето се казват Веселин Георгиев и Милко Михалков. Те обявиха, че се отказват от наградата от 100 000 лв., която обяви бащата Александър Цветанов. Те казаха, че много хора са участвали в издирването и имат принос, те просто са имали късмета първи да видят Сашко.

„Това са двама подготвени делтапланеристи“, оповести Млеканов.

Сашко е изпратен в болница, за да бъде прегледан от медици. Първоначалният преглед е констатирал измръзване на долните крайници, което изисква спешна намеса на медиците от спешния център на софийската клиника. В Пирогов ще му бъдат направени множество прегледи и изследвания. Александър е контактен и адекватен, но е в огромен стрес.

„Детето е намерено, чакам го пред болницата”, сподели бащата на момчето Александър Цветанов, малко след като бе разпространена добрата новина.

Вчера бащата обяви парична награда от 100 000 лв. за откриването на сина си. Решението за наградата бащата е взел сам, без да уведоми полицията.

Детето беше в неизвестност от 11 ноември, когато изчезна в района на Профилакториума на Перник, докато се разхожда с баща си.

„Александър ни обедини нас перничани за пореден път. Благодаря ви!, сподели горд и щастлив кмета на Перник Станислав Владимиров.

В издирването на момчето от Перник се включиха местните власти, полиция, жандармерия, водолази и много доброволци.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook