Кметът на община Перник, Станислав Владимиров, се срещна с победителите от националните кръгове на олимпиадите по статистика, география и икономика, възпитаници на ПМГ „Христо Смирненски“. Успехите на учениците бяха значителен повод за гордост и радост за града.

Отборът SEARCH от ПМГ „Христо Смирненски“, който спечели първо място в Категория А на олимпиадата по статистика, имаше честта да бъде приветстван от кмета. Това впечатляващо представяне им осигури правото да представляват България в Европейския кръг на олимпиадата по статистика. Публичният конкурс за определяне на участниците в европейския кръг се проведе в грандхотел „София“ на 13 април 2024 г. Отборът SEARCH се изправи срещу конкуренти от цялата страна, представяйки видеоклип на тема „Някога всичко беше по-хубаво – истина ли е?“. Тяхното убедително представяне ги класира на първо място и сега те работят върху създаването на двуминутен видеоклип, който ще представи България на международния финал в Люксембург в началото на юни.

Друг забележителен успех дойде от Националната олимпиада по география и икономика, която отбеляза своя 20-ти юбилей. Над 120 ученици от цяла България се състезаваха във финалния етап, а Георги Колев, ученик от XA клас на ПМГ „Христо Смирненски“, излезе на върха в своята възрастова група. Не само това, той също беше избран за разширения национален отбор по география и икономика, който ще се подготвя за 20-тата Международна олимпиада по география в Дъблин, Ирландия, през август 2024 г.

По време на срещата кметът Станислав Владимиров изрази своето възхищение и поздравления към младите учени за техните изключителни постижения. „Тези успехи на пернишките ученици подчертават високото им ниво на подготовка и отдадеността им на науката. Те не само отличават страната ни в национални състезания, но и се представят успешно на международната сцена, което е повод за гордост както за тях, така и за цялата общност“, каза той.

Учениците и техните учители благодариха на кмета за подкрепата и насърчението. Те изразиха вълнението си от възможността да представят страната на международни форуми и обещаха да продължат да работят усилено, за да поддържат репутацията на своите училища и родния си град.

Срещата между кмета и учениците служи като напомняне за важността на образованието и подкрепата на младите таланти. Тези ученици вече са доказали, че имат какво е необходимо, за да успеят, и тяхната история трябва да вдъхнови други да преследват страстите и мечтите си.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook