Община Перник започна поставянето на къщичките за безстопанствени кучета в междублокови пространства в кварталите „Изток“ и „Мошино“. Над 30 нови домове очакват четириногите си обитатели в кметство “Изток“. Предстои поставянето на още къщички и в останалите квартали на града. Всяка къщичка е номерирана и надписана, а към нея е прикрепена и метална купа за храна. „Перник е първият град у нас с такава инициативата“, заяви секретарят на общината Мартин Жлябинков. „Местата, в които са разположени къщичките са посочени от доброволци и живущите в кварталите, които се грижат за животните“, коментира той.

Секретарят на общината добави, че инициативата е приета изключително добре от хората и доброволците, обгрижващи животните в града.

„Популацията на бездомните кучета в Перник намаля благодарение на усилията на много хора. Ежедневно безстопанствени животни се прибират в приюта, продължава кастрирането на домашни и бездомни кучета, не спира и осиновяването им в чужбина. Много колеги от други общини заявяват, че общинското ръководство в Перник дава пример за хуманно отношение, както и иновативни подходи за справяне с проблема с бездомните животни и намаляване на агресията им“, отбеляза Мартин Жлябинков.

„След обявяване на намерението за поставяне на къщичките, хора от целия град започнаха да подават сигнали за това кои кучета се обгрижват и са социализирани, и съответно къде да бъдат поставени къщичките“, споделят доброволците.
Природозащитниците апелират в къщичките да бъдат постлани стари одеяла и завивки, за да е по-топло през зимата на четириногите. Предстои на общо 80 места в града, определени от граждани, да бъдат монтирани новите домове на кварталните любимци. Общинската администрация и хората, обгрижващи животни в града призовават заедно да опазим направеното до момента.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook