Идеи за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени на дискусия „Перник – миньорски и маскарадни традиции, бъдещето на туризма в общината“, която се проведе в сградата на Минната дирекция. На събитието, което се организира от община Перник съвместно със „Стандарт” присъстваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев, областният управител Людмил Веселинов, зам.-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев, както и представители на изпълнителната и законодателната власт, кметове от региона, туристическия бизнес, неправителствения сектор и научните среди.

Всички те си поставиха за цел на начертаят посоката за развитие на региона чрез културно-исторически, събитиен и поклоннически туризъм. Форумът представи и Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” като визитна картичка на Перник и България и очерта огромните възможности за поклоннически туризъм. Участниците в дискусията се обединиха около това, че Перник е „златна мина“ от туристически обекти и история, която трябва да се разкаже и покаже на повече хора. За това обаче те заявиха, че са необходими повече реклама, помощ от държавата и кадри.
„Възможностите и перспективите на нашия град са немалки. Към момента туристическият потенциал на Перник се свързва основно с визията на града като Европейска маскарадна столица“, сподели зам.-кметът на община Перник Мирослав Стоицев и добави, че това дава добри възможности за популяризирането на останалите културни и природни дадености. Стоицев подчерта, че пред общинската администрация стои отговорната задача да презентира още по-добре туристическите ресурси на града с всички интерактивни и съвременни способи. Той добави, че Перник се гордее и със своите културни дейности, както и със своята хилядолетна история, каза още Стоицев. „Сред перспективните обекти в района са Пернишката крепост, множеството православни храмове, сградата на Двореца на културата и Минната дирекция. Градът ни се гордее и с единствения на Балканите подземен музей на минното дело, който е оформен в първите въглищни рудници в страната ни“, каза още зам.-кметът на Перник.
Областният управител Людмил Веселинов беше категоричен, че държавната власт в Перник полага грижи за опазването на културното и историческо наследство. Пример е запазването на Минната дирекция и връщането й на перничани. „Днешното събитие се провежда в историческата сграда на Минната дирекция, която през последната година също прие хиляди посетители. Този успех дължим на съвместните усилия на държавата и местната власт, чрез които това архитектурно бижу бе върнато на жителите и гостите на Перник“, сподели Веселинов и допълни, че обектите в региона, които биха били интересни за туристите са множество. „Туристите харесват истории за подземни светове, мистични места, портали, религиозни култове. Най-старият култов зидан градеж, открит в нашите земи, от времето на древните шумери е близо до Брезник – храм –кладенецът край село Гърло“, каза областният управител. Той добави, че неизвестен предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет “Тайната вечеря” по особен начин в Земенския манастир „Св. Йоан Богослов“. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос подава хляба, другият – разлива виното. „Двойният Христос не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави храма в манастира изключително ценен за световната култура“, подчерта Веселинов.
„Тайната за развитието на туризма в Перник се крие в синтеза на всичко онова, което градът и областта предлагат събрано на едно място. Перник е много близо до онова, което разбираме като бранд – преживяване, уникалност, нещо което го отличава от останалите региони“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя коментира, че се радва, когато вижда ласкавите отзиви за проведеното само преди дни издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. „Поздравления за организацията и прекрасния спектакъл по откриването, който остави отпечатък в хилядите гости на фестивала“, каза още зам.-министърът на туризма.
„Много е важно да говорим за развитието на туризма в Пернишко. За културните традиции на този регион и да изградим поредния регионален бранд за развитие на туризма и културата. В момента се изработва план за бранд България, търси се мнението на представители на общините, на специалисти“, каза главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя добави, че София и страната са длъжници на Перник. „Трябва да се намерят начини туристите да открият Перник като дестинация, има толкова неща, които могат да се видят. Туризмът в региона има бъдеще и има всички предпоставки да бъде целогодишна дестинация“, каза още тя.
Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook