Транспортни специалисти предлагат нова идея за връзката на Перник и Радомир със столичното метро. Идеята разви на специална пресконференция Мартин Златков – асистент във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Икономически изгодно и рационално би било закупуването на специални двусистемни мотриси. Тя е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро, обясни Златков.

Те може да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по съществуващото жп трасе да правят връзка с Перник и дори с Радомир.

Внесено е предложение в Столичния общински съвет от 30 ноември за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси. По думите на Златков предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София.

Времето за пътуване ще се съкрати почти двойно. Този транспорт ще доведе до намаляване на трафика през Владайския проход и автомагистрала „Люлин“, което чувствително ще снижи вредните емисии, генерирани от влизащите в столицата автомобили, ще се решат проблеми и с паркирането, шум, задръствания и др.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook