Втори балкански фестивал на камерната музика „Духовни мостове“ ще се проведе на 10 ноември, от 18:00 ч., в Двореца на културата в Перник. Събитието, което се организира от Съюза на българските композитори и Община Перник ще събере произведения на композитори от Хърватия, Черна гора, Гърция, Турция, Албания и България.

По време на концерта за първи път ще бъде изпълнено новото произведение на турския автор Мехмет Немутлу. Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано. Любителите на класическата музика ще се насладят и на пиесата „Предградие“ от две части за пиано на 4 ръце на хърватската авторка Саня Дракулич. Тя ще бъде представена пред публиката от клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова. Трио за цигулка, кларинет и пиано на черногорския композитор Зарко Миркович също ще бъде представено пред перничани. Трио за кларинет, виолончело и пиано на гръцкия автор Никос Дрелас ще прозвучи в изпълнение на Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.

Камерен оркестър „Орфей“ ще представи и „Античен танц“ за струнен оркестър на албанския композитор Васил Толе под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. В памет на композитора Петко Стайнов ще прозвучи и „Ръченица“ за струнен оркестър написана от Ценко Минкин.

През ноември миналата година в Перник се състоя първата среща на балканската камерна музика под надслов „Духовни мостове“. Организаторите определят събитието като нова форма на общуване между балканските страни.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook