Предизвикателствата и перспективите, пред които са изправени общинските приюти за безстопанствени животни бяха обсъдени на първата среща на Сдружението на общинските приюти за безстопанствени животни. Темата на срещата, която се проведе в Стара Загора бе „Безстопанствените животни като обществен проблем и работата на институциите“.

„Важен акцент, който поставяме като организация, е създаването на зоополиция, но не само на хартия. Темата е сериозна и се надявам да бъде направена законодателна промяна, която да допринесе за обособяването на ефективен контролен орган“, каза секретарят на община Перник и председател на сдружението Мартин Жлябинков. Той апелира и за по-засилен контрол от страна на териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните към собствениците на животни, както и към общините, които не спазват Програмата за справяне с популацията на безстопанствени животни. „Всички тук сме наясно, че има такива, които работят реално по проблема, но и такива, които пренебрегват ситуацията. Ролята на контролния орган е огромна“, каза още Жлябинков. Той допълни, че е важно по проблемите в сектора да се работи на различни нива, за да бъдат постигнати резултати. По време на срещата стана ясно още, че едно от основните предизвикателства е нежеланието на стопаните да чипират домашните си любимци, въпреки че съгласно закона, ветеринарните лекари трябва да го правят задължително с издаването на паспорт на кучето.

„Това е една от основните пречки при разпознаването на животно, озовало се на улицата в даден момент“, добави секретарят на община Перник. Мартин Жлябинков призова за отговорност не само институциите, но и всички стопани.
„Вашата организация е способна да даде необходимите промени и в законодателството, защото всички тук имаме реална представа колко и какви са проблемите пред всички нас. Предизвикателствата, с които всички се сблъскваме са свързани с недобросъвестно отношение към животните, изхвърлянето на домашни любимци по една или друга причина, нерегламентираното хранене, което е предпоставка за създаване на глутници и други.“, коментира зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев.

В срещата на сдружението участие взеха представители на общините Перник, Добрич, Стара Загора, Силистра, Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Павликени, Благоевград, Варна, Хасково, Габрово, Разград, Русе, Бобов дол, Казанлък, Ловеч, Троян, Търговище, Мъглиж, както и д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, представители на Тракийския университет, НСОРБ и други.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook