Тази година традиционният голям Граовски събор „Видовден“ се завръща в Брезник, събирайки жители и гости на града за тридневен празник на музиката, културата и традициите. Съборът, който води началото си от незапомнени времена, ще се проведе на 28 юни в 20:30 часа със слово на кмета на община Брезник, Васил Узунов.

Празникът ще продължи с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци „Гоце Делчев“, които ще гарантират веселото настроение на присъстващите. Финалът на първия ден ще бъде отбелязан с фойерверки, които ще осветят небето над Брезник.

На втория ден, 26 юни, ще се проведат турнири по футбол и волейбол за деца и ветерани. Мачовете ще се играят на градския стадион, предлагайки вълнуващи моменти както за участниците, така и за зрителите. Следобедът ще бъде изпълнен с фолклорна програма, представена от самодейни колективи от региона и гостуващи читалища. Кулминацията на вечерта ще бъде концертът на популярния изпълнител Владимир Ампов – Графа, който ще зарадва публиката с хитовете си.
Традицията ще бъде уважена и на третия ден, 27 юни, когато ще бъде отслужена тържествена литургия в храма „Свети Георги Победоносец“. Литургията почита паметта на 148-те български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността Чуряк край Брезник. Техните кости са били пренесени и положени за почивка през 1926 г., отбелязвайки началото на празника Видовден в района.

В наши дни съборът „Видовден“ продължава да поддържа духа на традицията, като същевременно включва съвременни елементи. През 2013 г. Брезник патентова словната марка „Граовски събор Видовден“, а през 2020 г. и графичното му изображение. Организаторите очакват хиляди посетители, които да се присъединят към празненствата и да станат свидетели на богатата културна програма, която очаква всички тях.

Не пропускайте възможността да станете част от това уникално събитие, което съчетава традиция, история и съвремие в едно незабравимо изживяване!

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook