На 1 май 2023 г., Велика сряда, село Извор, община Радомир, ще бъде домакин на едно наистина специално събитие – XII Регионален конкурс за традиционна великденска трапеза „Червен, червен Великден“. Организирано съвместно от Община Радомир, кметството и читалище „Отец Паисий – 1927“. Това уникално събитие има за цел да съхрани и популяризира богатата традиционна обредност и кулинарните умения на българката, свързани с най-светлия християнски празник.
За първи път конкурсът ще се проведе не по време на великденските празници, а на Велика сряда.

Кулинарните шедьоври ще бъдат оценявани от компетентно жури, което ще гарантира справедливост и обективност при определяне на победителите. Наградите са повече от апетитни: златно, сребърно и бронзово яйце очакват най-добрите участници, заедно с плакет и парична награда. Освен това ще бъдат връчени награди на кмета на Радомир, на домакините, както и специални отличия за традиционен козунак, кокулници, великденска погача, яйца, боядисани с естествени материали, и яйца, боядисани със съвременни техники.

Всички класирани ще получат грамоти и атрактивни предметни награди, които допълнително ще стимулират тяхното участие. Важно е да се отбележи, че изпълненията на фолклорни песни и танци няма да бъдат част от оценката на журито, но те все пак са добре дошли, тъй като допринасят за цялостната атмосфера и дух на събитието.

Конкурсът е отворен за всички читалища от региона, като всяко има възможност да представи своите традиционни великденски ястия. Това не е просто състезание; това е празник на кулинарното изкуство и фолклора, който събира заедно любителите на автентичната българска кухня и тези, които ценят нашите културни традиции.

Не пропускайте възможността да се потопите в магията на „Червения, червен Великден“ и да изпитате радостта от споделените традиции и вкусните гозби. Заповядайте в село Извор на 1 май от 11:00 часа, за да отпразнувате заедно възраждането на една вековна традиция!

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook