БЗНС Радомир почете 101-та годишнина от Войнишкото въстание в град Радомир. Кандидатите за общински съветници в Избори 2019 за местно управление Василка Стоилова и Благовест Кацарски, заедно с водача на листата и кандидат за кмет на община Радомир Васил Джоргов положиха цветя на паметника на Райко Даскалов в града.

На 27 септември 1918 г. в превърналия се в център на Войнишкото въстание Радомир е обявено, че монархията е свалена и България става република /т.нар. Радомирска република/. За неин председател въстаниците провъзгласяват Александър Стамболийски, а за главнокомандващ – Райко Даскалов.

Макар и да е просъществувала само няколко дни, Радомирската република е апогеят на Войнишкото въстание, което предизвика подписването на Солунското примирие и края на българското участие в Първата световна война.

В писмо до Александър Стамболийски Райко Даскалов ясно е изразил своята позиция за историческата ситуация: „Републиката е, която единствено ще може да спаси България от външния неприятел и от вътрешни безредици… Тогава не ще има класови неравенства и класови борби, не ще има милионери и паразити, а хора, които живеят само от труда. Трудът трябва да бъде върховният принцип в новата държава.“
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook