Днес, живописният град Радомир отбелязва своя Ден на града. Този важен празник, който се чества на 26-ти октомври, събира жителите на Радомир и гостите на града в едно голямо тържество.

Събитията се развиват в реално време, а денят започва със свещена церемония и водосвет на площад „Свобода“. Навсякъде се усеща духът на обединение и радост, докато граждани и посетители се събират, за да отдадат почит на своя град и на своя небесен покровител.

Богата музикална програма обгръща целия ден, с местни изпълнители и музикални групи, които подаряват на публиката вълнуващи музикални изпълнения. Вечерта ще бъде осветена от илюминации, които ще превърнат Радомир в истинска светлинна приказка.

Съпътстващите мероприятия за празника започнаха още на 19 октомври с провеждането на традиционния футболен турнир „Христо Радованов“. Състезанието вдъхнови страстта на футболните фенове и предостави на тях и техните семейства незабравими спортни мигове.

Довечера, предстои да се открие и изложба-графика в памет на покойния художник Александър Неговански (1949 – 2001) в Общинския исторически музей. Този културен акцент допълва празничната програма и почита изкуството и наследството на този изключителен художник.

Този ден носи със себе си богата история и традиции. Още през 1855 година, Радомир чества Димитровден като празник на града и на своя небесен покровител – Свети Димитър. В този период започва и строежът на радомирския храм „Свети великомъченик Димитър“, който и до ден днешен е символ на града и източник на вяра и вдъхновение.

С решение на Общинския съвет от 1999 година, Димитровденският събор се възстановява в града и продължава да събира хора от целия регион, предоставяйки възможност за обмяна на културни и традиционни ценности.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook