На 25-ти май жители и гости на град Радомир отново ще се съберат в местността „Манастирчето“, за да отпразнуват традиционния празник Спасовден. Общината съобщи за това събитие, което привлича хора от цялата общност във възраждането на регионалното наследство.

През 1994 година жителите на Радомир поемат инициативата да възстановят манастира, който беше разрушаван няколко пъти. Със собствени сили и средства те построяват нова сграда, наречена „Св. Възнесение Господне“. Напрестолните камъни на манастира съдържат мощите на св. Харалампий, поставени с идеята да защитават града от злото. Оттогава районът постоянно се развива и обновява. В рамките на подобренията са монтирани пейки, изграден е нов заслон, предоставящ уют и удобство на посетителите. За да улесни достъпа до местността, общинската управа осигурява безплатен транспорт по време на празника.

Събитието започва с празничен водосвет, който е символ на светост и чистота. След това ще бъде осветен и раздаден курбан, приготвен по специална рецепта от шеф Иван Звездев. Този акт на благословение и споделяне се извършва с цел да се пожелаят здраве и благополучие на всички присъстващи.

След религиозната част на празника ще последва празнична програма. Това е време за радост и забавление, когато хора от различни възрасти и култури се събират, за да споделят общи интереси и традиции. В рамките на програмата може да се очаква фолклорни изпълнения, танци, музика и други забавления, които ще заредят атмосферата с радост и енергия. Местните таланти и артисти ще представят богатството на българския фолклор, вплитайки в песните и танците си богатия наследник на нашата култура.

Организаторите са се постарали да създадат разнообразна и занимателна програма, която ще залови вниманието и интереса на всички присъстващи. На сцената може да се очакват живи музикални изпълнения от известни групи и солисти, които ще пленят сърцата на публиката с виртуозното си изпълнение и харизма.
За почитателите на народните забавления ще има възможност да се насладят на традиционни танци и народни игри. Тези изкуства не само запазват нашата история и традиции, но и създават единство и взаимодействие между хората. Възможно е и да се научите на някои от тези танци, като опитате стъпките им с ръководството на опитни инструктори.

За да запазят силите си и да се насладят на богатството на градското околие, ще бъдат предоставени разнообразни възможности за храна и напитки. Локални ресторанти и кетъринг фирми ще предложат разнообразие от традиционни и съвременни ястия, които ще задоволят и най-изисканите вкусове.

Събитието на Спасовден в местността „Манастирчето“ над града Радомир е повод за радост и обединение.

То създава възможност за хората да се отпуснат, да се насладят на красотата на природата и да споделят моменти на щастие с близките си. Това е идеална възможност да се изразят почит и благодарност към традициите и наследството на града, което се съхранява и преоткрива от поколение на поколение.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook