На 25 май в православната църква се отбелязва Възнесение Господне – светът почита този велик празник. За всички вярващи, това е денят, в който Спасителят се издига към небесата, откривайки пътя за тях към вечния живот. Това е денят, в който се проправят пътища към изкупление и спасение. В българския фолклор този празник е известен като Спасовден – денят на Спасителя, с дълбоко религиозно и богословско значение.

В град Радомир празникът започна с традиционен водосвет и освещаване на курбан, приготвен от кулинарният виртуоз Иван Звездев. Това е специално приготвен обреден ястия, с което хората изразяват благодарността си към Господа за всичко, което им е дал.

За да въздадат настроение на всички присъстващи, талантливите народни изпълнителки Анна-Мария и Никол Иванова се погрижиха да изпълнят песни и танци. Под звуците на хороводните ритми те поканиха всички да извият кръшно хоро, водейки ги към радостта и щастието на националната култура.

Този празник е момент за общуване и съединение на хората, за укрепване на връзките между семействата и за изразяване на вярата и духовността. Всички присъстващи в Радомир се събраха заедно, за да отдадат почит на Възнесение Господне и да споделят светлината на вярата и обичта си.

Този празник ни напомня за важността на религията и традициите в нашия живот. Той ни възпоменава за връзката ни със Спасителя и значението на духовното изпълнение. В деня на Спасовден се отдава почит на вярата и се създава атмосфера на общност и братство.

Спасовден е повод за радост, празнуване и съединение. Това е денят, в който всички вярващи могат да се съберат и да споделят своите радости и молитви. В този ден ние се възползваме от възможността да бъдем съобщници на Неговия живот и да изразим благодарността си към Спасителя.

Всички присъстващи в Радомир, насладени на традиционната храна, песни и танци, се превърнаха в живи свидетели на вярата и културното богатство на българския народ. Те показаха, че вярата може да бъде изразена не само чрез думи, но и чрез танци и песни.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на PKmig.com във Facebook