Киселото мляко се смята за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето на човек.

За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и две живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus), които превръщат прясното мляко в кисело. Избягвайте продукти, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете.

photo-1455853828816-0c301a011711

Добрите бактерии
Т. нар. пробиотици са подобни на тези, които живеят в храносмилателната ни система. Те са основни съставки на киселото мляко, но не се съдържат във всички продавани кисели млека. Причината е, че намаляват трайността на продукта.

Калций
Съдържанието на калций е различно при различните марки. За възрастните препоръчителната дневна доза е 800-1200 мг. Киселото мляко трябва да съдържа поне 15% от тази доза.

Захарта
Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка.

Мазнините
Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1% или 2% масленост. Наситените мазнини в млечните продукти не са чак толкова лоши.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook