Христо Ковачки е предложил най-високата оферта за активите на ЧЕЗ в България. Предложението е за почти 250 милиона евро, съобщава в. 24 часа, позовавайки се на три свои източника.

Ковачки, който е един от основните играчи в българската енергетика, се е явил на конкурса заедно със свои италиански партньори. Офертата му значително е превъзхождала тези на останалите кандидати – „Приста ойл“ (в консорциум с турска фирма), „Енерго-Про“ и българските „Инеркомгруп“ и „Фючър енерджи“, които започвали от 120 милиона евро. Не е ясна обаче конкретната стойност на всяка оферта.

Според чешки медии обаче ЧЕЗ иска по-висока цена за бизнеса си в България и го е съобщила на участниците в конкурса. Компанията се надява да получи поне 300 милиона евро за основния си бизнес и още около 50 милиона евро за притежавания от нея ТЕЦ „Варна“ (който не работи заради липсата на сероочистваща система).

Процедурата за продажбата на ЧЕЗ е спряна, заяви в Перник министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Сделката е изцяло в рамките и компетентностите на чешката държава, припомни министърът.

„Това, което аз знам, е, че тази процедура е спряна – дали временно, дали постоянно, но независимо от това какво ще реши чешката държава, определеният за купувач ще трябва да бъде проверен и от нашия регулатор“, заяви Петкова.

„Не бива да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е основна част от нашата национална сигурност“, подчерта министърът.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook