Семейна работилница за сурвачки очаква своите гости на 17 декември в Регионалния исторически музей в Перник.
Добре дошли са всички, които искат да разберат повече за традициите свързани с направата на сурвачка в Пернишкия регион. Заниманията, които са практически и образователни започват в 10.30 часа.

Перник, новини Перник, сурвачки, Работилница, РИМ Перник

Етнографът Цвета Бакарска ще запознае гостите с различните видове сурвачки, със символиката, която носи всеки един детайл по дряновата пръчка, както и със значението на сурвакарските наричания.

Според нея първо се започва от избора на пръчка и тя не случайно е дрянова, защото тя цъфти най-рано и е най-жилава. Счита се, че дрянът е символ на здраве и мъдрост. Страничните клонки се връзват и приемат формата на славянската буква „Ф „ ,която има символика на заграждане на дома и предпазване от болести. Украсата се свързва с бита и поминъка на хората в даден регион. В Пернишко тя е украсена с различни сушени плодове, всичко, което го има на семейната трапеза.

В миналото са слагали и наниз от парички за сполука и късмет. Всеки плод, както и цвят от вълнени конци има своята символика, с който децата ще се запознаят и ще приложат в процеса на работа. Понякога в него се включват и гости от читалища и певчески групи, които демонстрират сурвакарски наричания и певчески традиции. Бабите пък ще разкажат за своите спомени, когато са били малки и са обикаляли и те къщите. Накрая всички си тръгват доволни с най-хубавите семейно направени сурвакници. С тях децата ще благославят за здраве, късмет и плодородие стопаните през Новата година.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook