„Стомана индъстри“ (част от гръцката група Viohalco) ще получи близо 9 милиона лева от НЕК.

„Стомана индъстри“ е сред 200-те енергоемки дружества в държавата, които ще се възползват от помощта по Наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса от разходите за енергия от възобновяеми източници. За цяла България тя е в размер на близо 100 млн. лева.

новини Перник, бизнес Перник, Стомана индъстри

Парите се равняват на 85 процента от направените от фирмата разходи по плащане на зелената добавка в цената на тока за периода от 1 август м.г до 30 юни на настоящата.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов посети днес металургичното дружество и лично връчи уведомлението за възстановяване на надвзетите суми.

Сумата подлежи на възстановяване от НЕК.

„За последните 15 години в металургията в страната са инвестирани над 2.5 млрд. евро, което направи сектора висококонкурентен“, каза председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров преди време.

Най-големи инвестиции са направени в предприятието за производство на мед „Аурубис България“ в Пирдоп – 600 млн. евро. Трицифрени суми в милиони са вложени също в Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив (300 млн. евро) и „Стомана индъстри“ в Перник (220 млн. евро).
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook