„Няма основание за тревога относно нивото на язовирите и реките след обилния снеговалеж и снеготопенето му в Община Перник“, съобщи кметът Вяра Церовска след регулярната среща с кметовете на населени места.

„На този етап сме направили всички необходими проверки. Спазват се графиците с почистването на коритата на реките и деретата, надявам се и така да продължи. Не бяха допуснати наводнения, защото всички са активни и отговорни, стараем да работим повече с предвиждания отколкото с последствия, коментира Вяра Церовска.

„Общинският язовир в село Ярджиловци контролирано се изпуска“, посочи кметът на населеното място Данчо Данаилов и уточни, че другият язовир, който е собственост на Напоителни системи все още има свободен обем за пълнене. По думите му, той е проблематичния, ако започне да прилива, но към момента с него няма такава опасност, а реката от вчера следобед спада.

Дерето на река Конска в село Черна Гора също е почистено, в град Батановци и кв. Бела вода е спокойна обстановката и няма проблем, както и в село Витановци, откъдето минава река Мещичка.

„Всички знаете , че на язовир Студена се извършва рехабилитация, която по план до края на годината трябва да приключи . Обемът на язовир е около 14 млн. кубика, което е напълно в нормите, предстои да почистим реката, няма опасност от наводнения“, обясни и кметът на село Студена Красимир Христов.
Станете почитатели на PKmig.com във Facebook